Wizz air - дали ще създаде, или ще краде трафик

Засега конкурентните авио- и автобусните превозвачи не смятат да свалят цените до Будапеща, а „Хемус ер“ само плаши с това

Боряна БЪЧВАРОВА

Eдна птичка пролет не прави, но е знак, че ледовете се разпукват. Така изглеждат нещата с унгарската авиокомпания Wizz air - първият нискотарифен превозвач, който официално идва в България. Авиокомпанията ще лети между София и Будапеща от 18 септември четири пъти седмично и ще продаде първите 10 000 билета на промоционална цена от 1 евро. Тоест, ако пътникът е резервирал и платил в рамките на промоцията,

Двупосочното пътуване ще струва 65 евро

заради летищните такси (виж графиката). Толкова сега е цената на автобуса от София до Будапеща и обратно (150 лева). А най-евтиният двупосочен билет по редовни международни линии е три пъти по-скъп - 199 евро. След края на промоцията обаче самолетните билети ще поскъпнат и ще тръгват вероятно от 29 евро. Така ще бъдат само два пъти по-евтини от тези на унгарската авиокомпания „Малев“, която лети всеки ден по редовни линии между София и Будапеща. На българските потребители предстои да научат на практика, че офертите на нискотарифните авиокомпании са изгодни, но при определени условия. За да се спечели ценово, резервациите трябва да се направят (и платят) или много рано, или в последния момент. С наближаването на датата на излитането билетите поскъпват и се доближават до тези на традиционния превозвач. Непосредствено преди полета е възможно отново да се появяват евтини оферти от типа „ласт минит“ за незаетите седалки в самолета.
Като обем промоционалните билети на Wizzair са колкото една трета от годишните пътувания между Будапеща и София. През 2004 г. между двете столици са летели около 25 хил. души по данни на летище София. От автобусния превозвач „Груп“, който има лиценз за линия до Будапеща, твърдят, че пътниците им до Унгария са около 5 хил. души годишно. По линията те имали неофициална конкуренция от други автобусни и микробусни превозвачи, чийто трафик е максимум колкото техния. С други думи, между двете столици сега се пътува малко и тази дестинация има потенциал за развитие. Затова очакванията са, че Wizz air не само ще отнеме пътници от авио- и автобусните превозвачи по редовни линии, но и

Ще генерира трафик от индивидуални туристи

Това ще са хора, които не биха си позволили да отидат да разгледат Будапеща на цена от 200 евро, но биха го направили за 50 евро. „С идването на Wizz air в България тласък ще получат импулсивните неорганизирани пътувания до Будапеща - приятелски, роднински, любовни и пр.“, коментира Александър Спасов, управител на „Аеротравъл“. Той добави,че все още голяма част от българите нямат кредитни карти и за тях ще е изгодна възможността да си набавят билети през туристически агенции, които ползват корпоративни кредитни карти. На даден етап българските туроператори може да използват евтините полети, за да направят туристически пакети.
Безспорно Wizz air ще привлече част от съществуващия трафик. От софийския офис на „Малев“ през седмицата нямаше кой да коментира. „Теоретично в началото е възможен спад максимум от 20-30% от пътуващите по редовната линия. Към нискотарифния превозвач ще се пренасочат млади хора и студенти, които нямат твърди професионални ангажименти“, каза директорът на „България ер“ Константин Тасков. Българската авиокомпания има блок места на преференциални цени на борда на „Малев“ по линията София - Будапеща, които продава чрез агенциите си в България. От авиокомпанията обясниха, че не летят самостоятелно до Будапеща, защото размерът на трафика не би оправдал това. Тасков твърди, че

Дори пътниците на традиционния превозвач да намалеят с 30%

приходите от тях пак ще са достатъчни, за да се покрият разходите по линията. Те не били големи - от порядъка на 5000 евро на полет, тъй като разстоянието между София и Будапеща е само един час по въздуха. Индиректно това означава, че цените на билетите по редовната линия сега са порядъчно високи в сравнение с разходите за нея. По този повод Тасков обясни две неща. Най-ниските цени на редовните превозвачи почти навсякъде в Европа започват от 200 евро независимо от разстоянието. А също, че в цените е калкулирано едно от основните преимущества на редовните превозвачи за пътниците - тези авиокомпании са длъжни винаги да летят за разлика от нискобюджетните, които могат и да анулират полета, в случай че няма достатъчно пътници. „Тарифите на традиционните превозвачи не се влияят от нискобюджетните конкуренти. Те са зависими преди всичко от експлоатационните разходи - най-вече от цените на горивата и на летищните такси“, каза Тасков. За съжаление през последните години цените на горивата вървят нагоре, а тези на самолетните билети се задържат, добави той. Директорът на „България ер“ смята, че „Малев“ ще задържи много от сегашните си клиенти заради по-удобните часове на полетите.
От Wizz air, изглежда

Най-застрашен е автобусният превозвач

по линията София - Будапеща. Все пак става дума за икономия от десет часа при сходна цена. Сега „Груп“ има курсове в понеделник и вторник, четвъртък и петък. От София се тръгва вечерта, а пристигането в Будапеща сутринта позволява на пътниците да свършат деловата си работа и да се върнат с курса в 15 часа. Така се отговаря на нуждите на трафика, който включва освен живеещи в Унгария и пътуващи по бизнес.
„Не можем да си позволим да намалим цените на автобусните билети, защото дизелът е скъп. Единственото, което можем да направим, е да съкратим дните, в които пътуваме до Будапеща“, коментира Евгения Модалиева, управител на „Груп“ ООД - лицензираният автобусен превозвач по линията София - Будапеща.“ Тя твърди, че и в момента положението им не е добро, защото търпят щети от нелоялната конкуренция на микробусите, които работят като превозвачи по международни линии, без да имат нужните разрешителни. Също така по тяхна информация други автобусни превозвачи, преминаващи транзитно през Унгария, оставяли пътници в Будапеща, въпреки че официално разрешение затова има само „Груп“.
При положение че дори пряко засегнатите няма да отговорят на Wizz air със сваляне на цените, едва ли може да се очаква, че поне на първо време това ще направят другите авиокомпании, работещи на българския пазар. По-широка реакция би могла да се очаква, когато Wizz air осъществи втория етап от плана си и пусне полети през Будапеща до Лондон и Франкфурт. Междувременно вече започнаха да се появяват оферти за конгресни пътувания на цени от 94 евро от София до Франкфурт през октомври, като летищните такси са отделно. За сравнение полетът с „България ер“ до Франкфурт е 215 евро плюс летищни такси от около 57 евро, с „Малев“ - 234 евро с такси от 90 евро, и с „Луфтханза“ - около 329 евро с летищни такси около 63 евро. В четвъртък от Wizz аir обявиха, че от декември

Ще предлагат и дестинация София - Малмьо /Копенхаген

през Будапеща на цена в едната посока от 29.99 евро без включени такси. По тази отсечка също са предвидени 10 000 самолетни билета по 1 евро.
Неотдавна директорът на българската авиокомпания „Хемус ер“ Димитър Павлов заяви, че и те смятат да излязат с евтини билети по линиите до Виена, Лайпциг, Щутгарт и Кьолн най-късно до края на годината. Той дори спомена цени от 20 евро. После обаче стана ясно, че множеството условия, с които е обвързано това решение, го правят малко вероятно. Павлов каза, че не могат да започнат като нискотарифен превозвач, без това да е официално разрешено. (Влизането в сила на споразумението „Общоевропейско небе“ в България технически няма как да стане по-рано от пролетта на 2006 г. и по-късно от членството на страната в ЕС). Освен това се разбра, че ръководството на „Хемус ер“ ще настоява пред Министерството на транспорта и съобщенията (МТС)

Да преразгледа решението си за Wizz air

в България, за да запази интересите на българските авиокомпании.
Бизнесът на „Хемус ер“ в момента няма преки допирни точки с този на Wizz air. Българската авиокомпания, която е собственост на варненската група ТИМ, обаче неведнъж е заявявала амбициите си да консолидира въздухоплавателния бизнес в България. Тя иска да купи „България ер“ (чиято приватизация още не е приключила) и да съз­даде силен национален превозвач. В този смисъл реакцията е против допускането на нискотарифни превозвачи въобще, а не толкова срещу конкретния ефект от Wizz air.
По неофициална информация от МТС

Засега няма други нискотарифни авиокомпании

желаещи да летят до България. Най-вероятно последователите ще се появят през февруари-март 2006 г. Това ще е в навечерието на следващия активен сезон. Wizz air вече ще има шестмесечен опит. А и приблизително по това време се очаква да започне да се прилага в България споразумението „Общоевропейско небе“, с което се либерализират въздушните връзки между страната и държавите в ЕС.

Такива са реалностите и те ни дават шанс
Константин Тасков, изпълнителен директор на „България ер“

По повод на идването на Wizz air ще кажа, че това са реалностите и те ще стават още по-големи. С влизането на България в ЕС споразумението „Открито небе“ (с което се либерализира авиопазарът - бел. ред.) става неизбежна реалност и за чуждестранните авиокомпании няма да има пречки да дойдат тук. В същото време и нашата авиокомпания ще получи по-големи възможности за изява. Ние ще можем да летим примерно между Германия и Франция, ако има търсене. Тоест разглеждам либерализацията на пазара като шанс за развитие. И нашият шанс е по-голям, отколкото на един западноевропейски превозвач. Имаме пазар, имаме техника и това, което на тях им струва 2 евро, на нас ни струва 2 лева. Вижте колко много самолети има по летищата в Испания, Южна Франция и Италия и те също печелят. Освен това България е и ще се развива като туристическа дестинация и това също ни дава възможности.

Искаме правителството да си преразгледа решението
Димитър Павлов, изпълнителен директор на „Хемус ер“ - втория български превозвач по редовни международни линии, кандидат за приватизацията на „България ер“

Искаме правителството да си преразгледа решението за пускане на чуждестранни лоу-кост компании в България преди приемането на страната в Европейския съюз. Чуждестранните авиокомпании взеха достатъчно голям пазарен дял след фалита на „Балкан“. В коя друга държава това беше допуснато? И сега ли е моментът, точно когато ние имаме разходи по обновяване на самолетния парк и въвеждането на онлайн резервации. Приоритетът на правителството трябва да е да защитава българските авиокомпании, а не чуждестранните. По този начин то защитава и българските потребители. Защото цената на Австрийските авиолинии до Виена беше една, а когато по линията започна да лети и българския превозвач „Виаджо ер“ (вече собственост на „Хемус ер“ - бел. ред.), тя стана много по-ниска. Ние казваме да на нискотарифните превозвачи, но нека те да са български. „Хемус ер“ също ще пусне евтини билети в рамките на този сезон или до началото на следващата година. Но ще го направим, след като въведем нови западни самолети или новите резервационни системи. Как да стане така, че за десет години българските превозвачи хем да възстановят авиацията, хем да вкарат нови самолети, хем да има нискотарифни авиокомпании. За последните години „Хемус ер“ три пъти оказваше помощ на правителството - при приватизацията на АК „Балкан“, когато арабските държави отказаха да приемат самолетите заради израелския инвеститор, ние поехме линиите безвъзмездно. Когато фалира Гад Зееви, поехме чартърните полети до Англия и Северна Ирландия. И накрая, когато решиха да създадат „България ер“, ние и дадохме гаранции за пред IATA и дори първите им билети бяха на наша бланка. Тогава насреща ги нямаше чуждите компании и опората беше „Хемус ер“, а сега тя не означава нищо. Освен това Wizz air ще удари друга българска авиокомпания - „България ер“, но не очаквайте от държавната авиокомпания да ви го кажат, като се има предвид, че принципал им е Министерството на транспорта и съобщенията.
Време е политиците да се замислят, че София не трябва да е периферно летище, а да стане голям транспортен хъб - летище, което работи денонощно и на него кацат много трансферни пътници. Поради липсата на силен национален превозвач летището се превърна в летище за изходящ трафик. Оттук се изтеглят пътници, които караме във Виена и Будапеща, а летището затваря по никое време. Затова искаме да се консолидира авиационният бизнес и да обединим полетите към Европа с тези към Близкия изток.

{START_COUNTER}