IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалната EasyFly възкръсна чрез Fly Mondo

Авиокомпанията, която през 2006 продаваше билети, без да има право да лети, се завръща на българския пазар с ново име и с оферта за полети до Берлин

13:03 | 06.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Скандалната EasyFly възкръсна чрез Fly Mondo

Собственикът на сдобилата се със скандална слава от миналата година авиокомпания EasyFly Матиас Рене Филип Поранске не се е отказал от участието си на българския авиопазар и планира започването на нови полети през месец май, установи проучване на Investor.bg.

Този път Поранске, който е обвиняем след редица жалби от страна на потърпевши клиенти на EasyFly, е предпочел да остане в сянка, прибягвайки до услугите на туристическа агенция, която продава билетите за полетите. От прокуратурата потвърдиха за Investor.bg, че на Поранске е наложена забрана за напускане на страната до приключване на разследването по случая.

Новата дестинация трябва да стартира на 18 май 2007 г. с директни полети София-Берлин. Резервациите вече са възможни чрез туристическата агенция Fly Mondo, собственост на фирма “Мондо ЕООД”.

Полетите ще се осъществяват със самолет на Germanwings, а цената за двупосочен билет с включени летищни такси е 97,3 евро.  

На пръв поглед услугата изглежда привлекателна и навярно провокира интереса на много клиенти. Любопитен факт е обаче, че въпреки редовния лиценз на Fly Mondo, то фирмата е само посредник по продажбите на билетите, а полетите се оперират от компанията “София Ер Лайнс”, собственост на Поранске. 

От Берлинското летище потвърждават, че от 18 май (петък) стартират седмични полети със самолет Airbus A 319 на Germanwings “от името на германо-българската компания София Ер Лайнс, а българската компания Мондо продава полетите от името на София Ер Лайнс и отговаря за продажбата на билетите и целия пакет”.

От Fly Mondo коментираха за Investor.bg, че те са подразделение на Мондо ЕООД, което се занимава с онлайн продажба на самолетни билети. Те потвърдиха, че продават билетите за предстоящите чартърни полети, като обаче ни увериха, че полетите се оперират от Germanwings и отказаха да коментират твърдения за връзка със София Ер Лайнс под предлог, че това е конфиденциална информация.

Germanwings обаче вече има полети от София до Германия, но не до Берлин, а до Кьолн. От друга страна, от Fly Mondo също планират продажбата на билети за полети до Кьолн на Germanwings от 21 юни.

От Germanwings потвърдиха за Investor.bg планирания старт на полетите до Берлин, управлявани от тур оператора София Ер Лайнс. Източници от Eurowings, компанията майка на Germanwings, пък казаха, че всички взаимоотношения между тях и София Ер Лайнс се изчерпват с договора за чартърните полети, използващи самолетите на Germanwings. Те обясниха, че познават Поранске, но не знаят нищо за него и за досегашните му бизнес инициативи и бяха изненадани да научат за EasyFly и за това, че срещу компанията в момента се води разследване.

Към момента София Ер Лайнс няма издадено удостоверение за регистрация (което замества досегашните лицензи) за извършването на съответната дейност, заявиха представители на Агенцията по туризъм. Те допуснаха обаче, че компанията може да е подадена молба за издаването на такова, но процедурата трае два месеца, а до началото на полетите все още има време. От агенцията отказаха да направят справка дали наистина има подадена молба за издаване на удостоверението.

При все това показателен е фактът, че София Ер Лайнс има сключен договор за опериране на полети и е стартирала продажбата на билети, въпреки че все още няма удостоверение – сценарий, познат добре на мнозина от преди малко повече от година.

Тогава EasyFly също нямаше право да изпълнява въздушни превози и въпреки това продаваше стотици билети на ден за полети, които така и не бяха осъществени.

Справка в онлайн регистъра АПИС показва, че София Ер Лайнс ЕООД е регистрирана още през 2001 г. със 100% пряко немско участие, с управител Матиас Поранске и с предмет на дейност “въздушен транспорт без разписание”.

От Софийска районна прокуратура (СРП) съобщиха за Investor.bg, че разследването по случая EasyFly е в напреднала фаза и „се полагат максимални усилия да бъде финализирано в най-кратки срокове”.

То обаче е затруднено от големия брой жалби, показания и свидетели от цялата страна, както и извън нея, които трябва да бъдат разпитани. Наред с това според процедурата всеки от тях трябва обстойно да се запознае с целия доказателствен материал, натрупан до момента и да си изясни неясните детайли. Едва след приключване на тази фаза прокуратурата ще излезе с окончателно становище и при наличието на достатъчно основание евентуално ще се пристъпи към съдебна фаза. Тя, от своя страна, ще отнеме не по-малко време от самото разследване.

Относно многобройните клиенти, които чакат обезщетение, от прокуратурата обясниха, че това е извън нейните задължения и правомощия. Това е въпрос на граждански иск, а обезщетенията са в правомощията на съда, коментираха от СРП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още